Na het afsluiten van haar bachelor opleiding bij haar docenten Lenie van den Heuvel en Sasja Hunnego zette deze jonge sopraan haar master studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voort. Zij wordt gecoached door de pianisten Carolien Drewes en Peter Nilsson en volgde masterclasses bij Margreet Honig, Bo Skovhus, Derek Lee Ragin, Christiane Oelze, Malcolm Martineau, Nelly Miricioiu, Jard van Nes, Kenneth Montgomery, Miranda van Kralingen en Christa Ludwig. 

In Opéra Mosset (Frankrijk) vertolkte zij de rol van Violetta in een voorstelling rondom Verdi en zij was als Parthénis in de opera la Belle Hélène van Offenbach te zien. Ook speelde zij in de operette die Stumme Serenade van Korngold, een productie van de Dutch National Opera Academy onder leiding van Etienne Siebens. In de zomer van 2015 zong zij de rol van Bertha in Le Barbier de Séville bij Opéra Mosset.
In het voorjaar van 2013 soleerde zij in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag in een project onder leiding van Kenneth Montgomery met de concertaria Voi avete un cor fedele van Mozart.

In 2016 was zij als solist te horen met het Orkest van de Achttiende Eeuw in die Schöpfung van Haydn onder leiding van Marcus Creed.


In 2014 won zij een deelname aan het talentontwikkelingstraject In de ban van de Hohe Messe. Een traject met coachings van Johanette Zomer georganiseerd door de Noorderkerk te Amsterdam. 

In het oratoriumvak soleerde zij onder andere in Ein deutsches Requiem van Brahms, de Johannes-Passion, de Matthäus-Passion, de Hohe Messe en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel, het Oratorio de Noël van Saint Saëns, het Requiem van Fauré, de Petite messe solonelle van Rossini en het Requiem van Mozart.

Samen met actrice Heike Wisse zette zij de theater voorstelling ZINg! op de planken in het mobiele theater van Artemis (Den Bosch). De tekst voor dit sprookjesachtige verhaal over zingen kwam van de hand van Erik-Ward Geerlings.

Zij zong verschillende wereldpremières in the Young Composers Meeting 2011 met Orkest de Ereprijs onder leiding van Rob Vermeulen. Ook soleerde zij in in nieuwe werken met Ensemble Royaal onder leiding van Jurjen Hempel in de Nieuwe Kerk in Den Haag. In 2012 was zij als solist te horen in de wereldpremière van de Markus Passie van Dick van der Stoep. Ook tourde Wendeline als vocaliste in the Kyteman Orchestra door Nederland en Duitsland.

Wendeline_van_Houten.html